Παραλίες στην Νάξο

Παραλίες
 - Νάξος
Φωτογραφία: Δημήτρης Ασιθιανάκης

Οι παραλίες της Νάξου, μικρές ή μεγάλες, απόμερες ή πολυσύχναστες, αλλά όλες πανέμορφες, μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη. Στις δυτικές ακτές του νησιού, νότια της Χώρας, βρίσκονται οι πιο δημοφιλείς παραλίες, ενώ η ανατολική πλευρά, με εξαίρεση τον Απόλλωνα, δεν είναι ακόμα τουριστικά αξιοποιημένη. Σε όλες σχεδόν τις παραλίες του νησιού η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, είτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο είτε με ΚΤΕΛ.

Η πλησιέστερη στη Χώρα αμμουδιά είναι η παραλία του Αγίου Γεωργίου, μόλις 3 λεπτά από την πρωτεύουσα. Κατά μήκος του δυτικού παραλιακού δρόμου συναντάμε διαδοχικά τις δημοφιλείς παραλίες του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας. Νότια της Αγίας Άννας και σε απόστασταση 9 χλμ από τη Χώρα, βρίσκονται οι παραλιακοί οικισμοί Μάραγκας και Πλάκα. Έπειτα ακολουθούν ο εξωτικός Ορκός με τους κέδρους και τα σκίνα και το ακρωτήριο της Μικρής Βίγλας με πανέμορφες παραλίες και στις δύο πλευρές του. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η παραλία της Παρθένου και στη νότια αυτή της Σαχάρας, και οι δύο ιδανικές για ιστιοσανίδα λόγω των ισχυρών ανέμων (μελτέμια) που φυσούν συχνά στην περιοχή. Συνέχεια της Μικρής Βίγλας αποτελεί το Καστράκι, με λευκή ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά, στα νοτιοανατολικά της Χώρα οι διαδοχικοί εξωτικοί κόλποι Άλυκο, Ψιλή Άμμος και Πυργάκι αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα με αμμόλοφους, κεδρόδασος αλλά και πανέμορφες παραλίες.

Βορειοδυτικά της Χώρας, ο επισκέπτης συναντάει διαδοχικά την αμμουδιά της Αγιασσού με τα ρηχά και πεντακάθαρα νερά, τη λευκή αμμουδιά Αμίτης και βόρεια αυτής τον κόλπο του Αμπράμ. Έπειτα, βρίσκεται η μεγάλη και τουριστικά αναπτυγμένη ομώνυμη παραλία του οικισμού Απόλλωνα, ύστερα η βοτσαλωτή παραλία Λιώνας, ενώ στις ανατολικές ακτές υπάρχουν οι τρεις αμμουδιές Αζαλάς, Μουτσούνα και Λυγαρίδια. Νότια απ' την Μουτσούνα έχουμε επίσης τις ειδυλλιακές Ψιλή Άμμος, Κλειδός και Πάνορμος. Τέλος, στο νοτιότερο τμήμα του νησιού έχουμε μια πανέμορφη αλλά και την πιο δυσπρόσιτη από τις παραλίες της Νάξου, την αμμουδιά του Καλαντού.