Τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάξου

Μουσεία
'Archaeological Museum, Naxos, Greece' - Νάξος
'Archaeological Museum, Naxos, Greece' - Attribution: Tilemahos

Το νησί της Νάξου διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, ωστόσο 3 αρχαιολοικά μουσεία αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά, κυρίως λόγω των εκθεμάτων τους που αποτελούν αρχαιολογικά ευρήματα απ' το ίδιο το νησί.\r

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου βρίσκεται στην Χώρα και απ' το 1973 στεγάζεται στο παλιό κτίριο της Εμπορικής Σχολής των Ιησουϊτών. Διαθέτει σημαντικά ευρήματα απ' την νεότερη Νεολιθική Εποχή μέχρι τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια από ανασκαφές στην Νάξο και τα γύρω νησιά. Σημαντικές θεωρούνται η συλλογή από μαρμάρινα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια, οι συλλογές ευρημάτων Υστερομυκηναϊκής και Γεωμετρικής εποχής, αγάλματα, Κούροι και γλυπτά της Αρχαϊκής και της Κλασικής Εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ρωμαϊκό ψηφιδωτό στην ταράτσα του μουσείου.

Temple of Demeter, Naxos island, Greece
'Temple of Demeter, Naxos island, Greece' - Yiannis Papadimitriou / Shutterstock

Γνωστό για την ιδιαιτερότητά του στον τρόπο έκθεσης των ευρημάτων είναι το Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο που λειτουργεί απ' το 1999 στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του νησιού. Ουσιαστικά η πλατεία και ο υπόγειος χώρος του χρησιμεύουν για την έκθεση ευρημάτων των ανασκαφών που έγιναν στο σημείο τη δεκαετία του 1980 και παρέμειναν στην θέση τους, εκτειθέμενα στα 2 επίπεδα ανάλογα με την χρονολόγησή τους, καθώς ο επισκέπτης παρατηρεί τη χρονολογική μετάβαση απ' τη Μυκηναϊκή στη Γεωμετρική εποχή.

Temple of Demeter, Naxos island, Greece
'Temple of Demeter, Naxos island, Greece' - Yiannis Papadimitriou / Shutterstock

Τέλος, το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο του Απειράνθου στο ομώνυμο χωριό στεγάζει ευρήματα από διάφορες περιοχές του νησιού και κυρίως ειδώλια και αγγεία Πρωτοκυκλαδικής περίοδου.