Αξιοθέατα στο νησί της Νάξου

Αξιοθέατα
'Φωτογραφία: Δημήτρης Ασιθιανάκης' - Νάξος
Φωτογραφία: Δημήτρης Ασιθιανάκης

Στη Χώρα της Νάξου αξίζει να επισκεφθείτε στο νησάκι Παλάτια, στο λιμάνι, τα ερείπια του αρχαίου Ναού του Απόλλωνα: την εντωπωσιακή Πορτάρα, την τεράστια πύλη και μοναδικό σωζόμενο μέρος του ναού μαζί με τα θεμέλια. Στα βόρεια του λιμανιού βρίσκεται η μυκηναϊκή πόλη της Γρόττας, ενώ στην Παλιά Πόλη της Χώρας βρίσκεται το βενετικό κάστρο, μέσα στο οποίο εκτός απ' τα γραφικά δρομάκια και το ενετικό μουσείο βρίσκονται η Καπέλα Κασάντζα, η σχολή των Ουρσουλίνων και στην κορυφή του λόφου ο καθολικός καθεδρικός ναός του νησιού. Στην δυτική πλευρά του κάστρου, βρίσκεται η ενδιαφέρουσα Ορθόδοξη Μητρόπολη, μπροστά απ' την οποία υπάρχει ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος, ενώ μέσα στην Χώρα και ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη πλείστες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον με την αρχιτεντκονική, τη διακόσμηση ή τα αποκτήματά τους.

Σην κοιλάδα των Εγγαρών, μπορείτε να επισκεφθείτε το βυζαντινό μοναστήρι της Υψηλοτέρας μέσα στον πύργο Αγγελακόπουλου, το μοναστήρι της Φανερωμένης του 17ου αι. ενώ θα παρατηρήσετε διάσπαρτα στην κοιλάδα λείψανα μυκηναϊκών τάφων.

Στον Απείρανθο, οι βενετσιάνικοι πύργοι αρχικά των Σομαρίπα και Σφόρτσα, σήμερα των Μπαρδάνη και Ζευγωλή, τα μουσεία και οι βυζαντινές εκκλησίες αποτελούν απ'τα πιο σημαντικά αξιοθέατα όλου του νησιού.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το Ανάκτορο των Ιησουϊτών έξω απ' το χωριό Μέλανες.

Πολλές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια ιδρύθηκαν από τον 7ο έως τον 14ο αι. και περιλαμβάνουν εικόνες, αγιογραφίες και ανάγλυφα υψηλής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το χωριό Σαγκρί στα νοτιοδυτικά του νησιού ονομάζεται 'μικρός Μυστράς'.

Τέλος, οι βενετσιάνικοι πύργοι, αρχοντικά και οχυρά που βρίσκονται σε όλη την Νάξο, ιστορικά σημάδια της πολύχρονης ενετικής κυριαρχίας, συνδυάζουν λιτά χαρακτηριστικά τόσο της δυτικής όσο και της κυκλαδίτικης αρχιτεκτρονικής.